Allt du (inte) vill veta om plast – rapport från Naturskyddsföreningen


Bilden är från Naturskyddsföreningens hemsida

Naturskyddsföreningens nya plastrapport ute nu. Allt du (inte) vill veta om plast.

De skriver:

Plasten är på många sätt fantastisk och finns bland annat i våra datorer, kylskåp och i mycket av vårt sjukhusmaterial. Men det kan också finnas problem med plasterna.

Ett av problemen är att plastens byggstenar och tillsatsämnen kan vara farliga och ofta ”svettas ut” under plastens livstid och sprids. Faktiskt släpps många tusentals ton tillsatsämnen ut varje år bara i Sverige. Tillsatsämnena kan beskrivas som ingredienser för att skapa de egenskaper du vill att plasten ska ha. De kan ha gjort din nya plastelefant grå och gjort så att den har svårare att börja brinna, eller kunnat göra den mjuk och så att den svårare blir missfärgad av bakterier eller svampar. Det finns tusentals tillsatsämnen som ger våra plaster alla olika egenskaper.

Läs mer på: http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/allt-du-inte-vill-veta-om-plast
Tipsa dina vänner.

Plast är också ett mycket vanligt material i leksaker, och vi på EkoLeko har vi valt att inte sälja plastleksaker. Vi anser att leksaker av återvunnen plast inte är säkra ur giftsynpunkt. Många ämnen i plast är ohälsosamma och vi har bara kunskap om en bråkdel. Studier pågår på många av de ämnen som finns i återvunna plastleksaker. Vi har samma princip här som vid alla våra leksaker. Vi går efter försiktighetsprincipen och har en stor säkerhetsmarginal.