Dockor sålda i Sverige som innehåller 17% ftalater

Dockor med ftalater

Har du någon av dessa dockor hemma? De heter ”Pretty Girl” och ”Lovely Girl/Goodliness doll”. 3.500 stycken har sålts i Sverige och Kemikalieinspektionen har nyligen anmält importören Suntoy AB.

Tipsa dina vänner att kolla om de har dockorna hemma!

Den farliga kemikalien är en så kallad ftalat och används bland annat som mjukningsmedel i plast. Kemikalien kan läcka ut och tas upp av människokroppen.

Företaget har tidigare anmälts tre gånger för att ha importerat och sålt leksaker med för höga halter av ftalater och bly.

När det gäller de tidigare anmälningarna säger Kerstin Stiernelöf, Suntoys vd, att de ämnen det handlade om då är tillåtna i övriga EU och att de även var tillåtna tidigare i Sverige.

– Ungefär samtidigt som vi fick hem de leksakerna ändrades de svenska bestämmelserna vilket vi inte kände till, förklarar hon och tillägger att företaget gör allt de kan för att hålla sig uppdaterade om gällande föreskrifter.

En leksaksbutik och en leksakskedja som sålt de två dockorna omfattas också av Kemikalieinspektionens anmälan.

Ekologiska leksaker är leksaker helt utan gifter och man kan också säga Rena Leksaker. Vill du också köpa giftria leksaker på nätet gör du det bäst hos EkoLeko.