Intervju med en kund – Plastminimera

Vi vill gärna att våra kunder ska kunna berätta för oss och för varandra om hur deras giftfria liv ser ut, och har därför ringt upp en av dem här på Lidingö, Suzanne Odenstad, för en liten intervju.

Hej Suzanne!

Du plastminimerar!
– Ja! Det är inte så att jag har tagit ett beslut att plötsligt börjat rensa ut plast, utan jag gillar helt enkelt inte plast, och har aldrig gjort.

Varför?
– Jag vet att det i plast finns kemikalier som jag inte vill komma i kontakt med och dessutom inte vill att mina barn ska få i sig. Dessutom tycker jag att plast kan avge smak i maten.

Vad började du med när du skulle plastminimera? Något speciellt område i huset?
– Jag har inte alltid undvikt plast i hemmet, men jag har länge varit medveten om ämnen i plast och att det kan påverka oss. Jag har fortfarande plast hemma, men försöker undvika det så mycket jag kan, främst när det kommer till mat. Köket är det område där jag har minimerat användningen mest, absolut. Sedan när jag fick barn så blev jag mer medveten om allt de hade omkring sig eller i munnen, därför har jag inte heller gärna leksaker i plast.

Wooden Story intervju

Vad har varit lätt och vad har varit svårt?
– Det har egentligen inte varit svårt, det finns alternativ om man bara letar. För mig har det gått bra! Till exempel så är det ju såklart lättare att, om barnen till exempel ska ha matsäck med sig, ta den i en plastförpackning – det väger inte och är inte heller ömtåligt. Men då får en vara kreativ! Jag själv tar helt enkelt smörgåspapper runt maten innan jag packar, om det nu är i en plastförpackning. Då nuddar inte maten plasten!

Var hittar du ersättning?
– Det brukar vara lätt att hitta glas istället för plast men det finns också gummileksaker istället för plastleksaker till barnen. I köket har jag främst bytt till trä – jag använder både träredskap och bambutallrikar. Jag läste något om en form av plast som inte avger några kemikalier, och hittade en nappflaska som tydligen skulle vara gjort av denna ”ofarliga plast”, detta för att vi ett tag använde nappflaskor av glas som tyvärr gick sönder och dessutom var tunga för barnet att lyfta.

– Vad jag byter ut beror också på syftet. Man kan antingen tänka att man ska göra sig av med plast helt och hållet, då det kan påverka miljön. Eller så gör man sig av med plasten som direkt påverkar en själv. Det är såklart lättare att undvika vad för material man kommer i direkt kontakt med än vad som finns i ens omgivning över lag.

Wooden Story intervju

Fick du någon slags reaktioner från övriga familjen av detta?
– Knappt på något sätt. Jag har alltid varit ganska noga över lag och har alltid försökt att inte ge barnen aspartam eller kemikalier över huvud taget. Men det är rätt svårt att få tag på inom vissa områden, till exempel tuggummi!

Har du tips till andra som vill minimera på plastbruket hemma?
– Hitta på, haha! Det finns alternativ till både plast och kemikalier. Bland annat så brukar jag tvätta golv med såpa och inte starka rengöringsmedel. Alla har sina små sätt och det är olika för olika syften. Jag har inte som mål att ha ett helt plastfritt hem utan att jag och min familj ska få i oss så lite kemikalier som möjlig. Sedan kan man utöka vart man byter ut plasten allt eftersom, men det ska ju samtidigt vara enkelt att leva!

Wooden Story intervju

Tack för att du ställde upp på en intervju med oss!

Vill Du också berätta om din väg till ett giftfritt liv? Vi har gärna en intervju med dig! Skriv och anmäl intresse till oss på hej@ekoleko.se eller ring 08-765 14 00.