Ny rapport igen om miljögifter i våra hem

Miljögifter

Stockholms hem och förskolor är fulla av miljögifter. Små barn är särskilt utsatta för kemikalier visar en ny studie. ”Skummadrasser och sittpuffar är stora kemikaliereservoarer”, säger forskaren Justina Björklund.

STOCKHOLMS NYA MILJÖPLAN

Stockholms stad ska enligt den nya miljöplanen minska de fem farligaste kemikalierna i staden. Bland annat genom att i varje upphandling av varor undvika följande miljöfarliga ämnen och efterfråga kemikaliefria produkter.

1. Alkylfenoler
Finns i textilier och rengöringsmedel.

2. Antibakteriella ämnen.
Triclosan finns i tandkräm, deodoranter och sportkläder. Silver finns i tvättmaskiner, kylskåp, sjukvårdsmaterial, skor och kläder.

3. Bromerade flamskyddsmedel
Finns i elektronik, möbler, textilier, byggmaterial och skumplast.

4. Ftalater
Finns i pvc-golv, vinyltapeter, plastisol-tak, mjukgjorda plastartiklar, underredsmassor i trafiken.

5. Polyflourerande föreningar
Finns i impregnerade kläder, skor och möbler, släckskum och golvpolish.

FEM BÄSTA TIPSEN

Städa
A och O är att städa. De kemiska substanserna samlas i damm och sprids sedan i andningsluften.

Bra dammsugare
Dammsugaren ska ha hepafilter som du byter ofta, minst en gång om året. Töm påsen ofta. Dammsugaren själv är en bov, centraldammsugare är det bästa.

Tvätta händerna
God handhygien är viktigt särskilt för barn som rör sig nära golv och damm och stoppar händerna i munnen.

Handla kemikaliefritt
Kräv att få veta vilka kemikalier som elektronik, textilier, möbler innehåller när du handlar. Många ämnen är förbjudna sedan länge i EU.

Möblera med omsorg
Ju fler möbler, desto mer kemikalier. Äldre och begagnade varor innehåller fler farliga ämnen än nyproducerade.

Stockholms hem och förskolor är fulla av miljögifter. Små barn är särskilt utsatta för kemikalier visar en ny studie. ”Skummadrasser och sittpuffar är stora kemikaliereservoarer”, säger forskaren Justina Björklund.

Vi kliver in i ett närmast dammfritt hem i Upplands Väsby. Parketten skiner i det två år gamla huset. Justina Björklund har tre barn och vet efter flera års forskning av miljögifter i inomhusmiljö vid Stockholms universitet hur viktigt det är att hålla rent.

– Det bästa rådet jag kan ge är att städa, städa, städa. Barnen exponeras framför allt av miljögifter via damm. De rör sig nära golvet och har väldigt nära att stoppa händerna i munnen, säger Justina Björklund.

Hon har undersökt tio förskolor, tio arbetsplatser, 44 villor och lägenheter i Stockholm samt bilar från sju bilmärken i jakten på farliga kemikalier. Genom att dammsuga vardagsrumsgolv, vittja dammsugarpåsar och mäta luften på en meters höjd med kemikaliefilter har hon hittat mängder av giftiga kemikalier i samtliga miljöer.

– Det mest alarmerande är att barnen exponeras mycket mer än vuxna för kemikalierna. Det gäller både florföreningar och bromerade flamskyddsmedel som vi hittar höga halter av i både hem och på förskolor. Dessa ämnen gör att flickor får svårare att få barn och killar sämre spermier, säger Justina Björklund.

Texten är ett utdrag från DN, läs hela artikeln här.

Välj istället ekoleksaker!

Ekologiska leksaker är leksaker helt utan gifter och man kan också säga Rena Leksaker. Vill du också köpa giftria leksaker på nätet gör du det bäst hos EkoLeko.