Plaster orsakar övervikt

Plast rubbar hormonbalansen

Förra veckan skrev Expressen om en ny studie som visar ett tydligt samband mellan plast och ohälsosam övervikt. Det är ftalater, mjukgörande ämnen i plast som fortfarande inte är förbjudet, som är orsaken. Ftalater är hormonstörande och har påverkan på främst barn i ung ålder och tonåren.

När vi använder oss av plast i vardagen – antingen att dricka ur, laga med mat, äta mat ur, eller leka med – får vi hela tiden kontakt med dessa ämnen. Vi får i oss dem genom munnen, näsan eller huden,vart som helst som är utsatt. Väl i kroppen så påverkar plasterna kroppens insulinkänslighet och minskar denna, något som gör att vi går upp i vikt.

Det har dock varit svårt för forskare att kunna hitta exakt hur processen går till, men att ftalaterna signalerar åt kroppen att lagra extra mycket fett är ett faktum. Utöver detta kan också bieffekter som höjt blodsocker och blodfetter förekomma.

Vad forskaren Martin von Bergen på Helmholtz forskningsinstitut säger om ftalater kan ni läsa i brittiska Daily Mail HÄR.

iStockBild: istock

Ta avstånd från matlådor i plast

Det finns enkla sätt att minska på mängden plast vi utsätts för. Många matförpackningar innehåller ftalater, även matlådor. Dessa kan frigöras och absorberas av den simpla anledning att maten är fet eller sur. Ämnena frigörs främst av värme, därför är det viktigt att tänka på att använda sig av matlådor i glas eller metall eller värma maten på en tallrik i porslin.