Sköljmedel – miljögifter rakt ut i naturen

Behöver du verkligen sköljmedel?

Som du med största sannolikhet redan känner till används sköljmedel för att göra kläderna mjukare och väldoftande. Vid tvätt av vissa syntetiska material rekommenderas användning, men då endast på grund av textilen. Många använder det för att de vill få god lukt på kläderna men andra för att de alltid har gjort det och inte ifrågasätter att bryta denna gamla vana. Det är därför viktigt att uppmärksamma och påminna folk om vad de egentligen lägger pengar på, för nackdelarna är dock fler och har betydligt större konsekvenser än de önskvärda effekterna.

Riskerna

När du häller sköljmedel i tvättmaskinen ger det i princip samma effekt på miljön som om du skulle hälla ut det direkt i närmsta sjö. Alla kemikalier går med tvättvattnet ut genom avloppet, och är mycket svåra för reningsverk att fånga upp. Medlet innehåller både ftalater, animaliskt fett, färgämnen och konstgjord parfym, som i sin tur kan leda till allergier, enligt Naturskyddsföreningen. Särskilt lätt är det i fall då det kommer till barn och deras känsliga kroppar. Just på grund av alla dessa effekter är det svårt att skapa miljömärkt sköljmedel men med samma positiva sidor.
ättika-Gröna-GredelinaBild: Gröna Gredelina

Välj ättika istället

Det finns tack och lov alternativ. Ättika är en superbra ersättare som gör tvätten ren samtidigt som det luktar och avkalkar tvättmaskinen på samma gång. Hos oss på EkoLeko hittar du ljuvligt doftande ättika från Gröna Gredelina, välj antingen citron eller lavendel. Vi väljer bara miljövänliga produkter till vår butik, och vill gärna uppmärksamma vikten av att utesluta farliga kemikalier från marknaden genom att uppmuntra till det ekologiska. Gröna Gredelinas ättika funkar inte bara i tvätten utan har flera andra användningsområden – den tar effektivt bort kalk och smuts i badrummet och den kan användas som förtvätt om tvätten läggs i balja med vatten innan.

Du hittar ättikan, andra rengöringsartiklar och massa annat på vår hemsida www.ekoleko.se