Snart städas haven på plast!

Sopberg i haven

Idag publicerade Dagens Industri en artikel gällande nedskräpning av världshaven. På 50 år har plastproduktionen stigit i rasande fart från 15 miljoner ton till 311 miljoner ton. Sorgligt nog hamnar runt 8 miljoner ton av dessa i haven varje år. Dessa sopor förs med strömmarna och samlas till enorma öar av skräp.

skrapBild: aftonbladet.se

Nu städas det

De goda nyheterna är att en ung uppfinnare vid namn Boyan Slat skapat en farkost som ska städa haven från plast. Det är sagt att i början av 2016 ska denna maskin, som består av flytande bommar och plattformar, sjösättas utanför Japan och påbörja sin städning av haven!

Välj plastfritt

Plast i haven skadar djuren, naturen och inte minst oss själva. Det är viktigt att vi anstänger oss att återvinna samt att minska produktionen av plast. Vi på EkoLeko har några tips till Dig som vill ersätta plasten i hemmet till miljövänliga och giftfria alternativ!
ekologisk tygblöja

1) Blöjor

Istället för att använda engångsblöjor av plast erbjuder vi jättefina tygblöjor i olika färgglada mönster. De är tvättbara i ekologisk bomull och bambu. För de som inte är lika tålmodiga har vi även ekologiska engångsblöjor!
naturgummi anka

2) Badleksaker

Byt ut alla onda badankor i plast mot goda i naturgummi! Vi har roliga ankor med flera hobbyer och accessoarer men också andra roliga djur.

tandborste bambu

3) Tandborstar

Tandborste i bambu går att bryta ner – till skillnad från tandborste i plast. Våra mjuka och färgglada tandborstar från Humble Brush finns för både vuxna och barn. Bra ställe att börja på i badrumsskåpet!

miljövänliga ballonger

4) Ballonger

Utomhuskalas riskerar inte att lämna kvar plast i naturen om man använder biologiskt nedbrytbara ballonger. Kommer i 10 fina färger.
träbil miljövänlig

5) Leksaksbilar

.. och alla leksaker över lag finns ofta i plast, men nästan lika ofta i ett miljövänligare material. Vi har tåliga och roliga träbilar för dem som inte vill ha plast i barnens lekrum.