Svd idag: Barn har rätt till en giftfri vardag

Bisfenol A, PBA

Svenskarna utsätts dagligen för bisfenol A (BPA). Det är tillåtet i matförpackningar, leksaker och vattenrör, för att nämna några exempel. Ett stort antal studier med försöksdjur har visat att BPA kan störa förmågan att få barn, hjärnans utveckling och immunsystemet, och det kan ge ökad känslighet för bröstcancer. Många gånger har dessa i effekter hittats vid mycket låga halter. Det är även känt att BPA kan föras från gravida och ammande kvinnor till foster och spädbarn.

Föräldrar måste kunna lita på att mat, vatten och leksaker inte innehåller miljögifter. Ett svenskt brett initiativ mot BPA skulle utgöra ett viktigt steg mot en giftfri vardag i svenska hem och skulle samtidigt bidra till en liknande utveckling runt om i hela EU.

Vi vill se ett nationellt förbud mot BPA i alla produkter som barn kommer i kontakt med, till att börja med i leksaker och alla livsmedelsprodukter. Med ett sådant initiativ stärker Sverige arbetet i Danmark, Belgien och Frankrike och ökar pressen på åtgärder inom EU, skriver Mikael Karlsson och Ulrika Dahl, Naturskyddsföreningen i en debattartikel på Svenska Dagbladet idag.

Läs mer på svd.se

Välj leksaker utan kemikalier (ohälsosamma)

Ekologiska leksaker är leksaker helt utan gifter och man kan också säga Rena Leksaker. Vill du också köpa giftria leksaker på nätet gör du det bäst hos EkoLeko.