Om EkoLeko

Giftfria Leksaker

Butiken EkoLeko.se har funnits sedan 2007. EkoLeko har samlat miljövänliga och giftfria leksaker som är roliga att leka med och också utvecklande och lärande för barnet. Vi vill hjälpa dig fatta sunda beslut angående kvalitén på de leksaker du väljer till ditt barn liksom leksakernas miljöpåverkan och om de är giftiga eller ej.

Varför låta barnen leka med leksaker som är giftiga, när det finns giftfria? Varför utsätta våra barn och miljö för faror när det inte behövs? Tyg, plaster och andra produkter som barn kommer i kontakt med dagligen kan innehålla många kemikalier t.ex. dioxin, azo-färger, formaldehyd, PVC, tungmetaller och rester av bekämpningsmedel. Man känner ännu inte till alla konsekvenserna av dessa kemikalier och vilka skadliga verkningar de kan ge som allergi, eksem och i värsta fall skador på vår fortplantingsförmåga och vårt nervsystem.

Att värna om miljön är inte en trend utan en livsstil som fler och fler anammar. Inte bara för att det är bra för den värld vi bor i, men också för att det är det bästa för oss själva, en naturlig lyx. Det är svårt att förändra sitt liv helt och hållet, men när det finns en jämförbar produkt som är bättre för miljön så är valet ganska lätt. Att leksaken är giftfri när våra barn skall leka med den och kanske stoppa i munnen, ja då är valet ännu lättare.

Besök butiken på EkoLeko.se

Så här resonerar vi runt leksaker.

Giftfria och miljvänliga leksaker

Leksakerna ska vara helt giftfria. De skall tillverkas av material och i en tillverkningsprocess som inte tär på miljön.

Leksaker som är roliga att leka med

Leksakerna skall ge glädje och vara roliga att använda.

Lärande och utvecklande leksaker

Leksakerna skall vara pedagogiska, de skall vara lärande och utvecklande. Det är kul att lära sig saker!

Så här väljer vi leverantörer:

Miljömedvetenhet

Företaget vi köper leksakerna ifrån skall måna om vår miljö i alla aspekter av tillverkningen. Vi vill ju att de ska tillverka giftfria leksaker!

Närproducerat

Vi väljer gärna svenskt eller annan närmiljö om det går.

Rättvis handel

De som tillverkar leksakerna skall behandlas humant.

Det är oftast svårt att hitta leverantörer som uppfyller alla kraven. Ibland finns de långt bort men vi väljer att jobba med dem ändå för att premiera dem som i dessa länder väljer att satsa miljösmart, för att försöka påverka andra i samma region. Dessutom försöker vi tänka på transportmedlen när vi tar hem varorna. Vi har som ambition att besöka alla våra leverantörer av gröna leksaker på plats.

Vilka väljer leksaker och leverantörer

Vi har en panel bestående av vuxna och barn som testar att våra ekologiska barnleksaker uppfyller våra krav ur både lekbarhetsperspektiv och miljöperspektiv.

Materialen i våra leksaker

Träleksaker

Trä är ett fantastiskt material för leksaker. Det stimulerar sinnena, det har struktur, ibland är det mjukt, ibland hårt. Det luktar gott. Bakterier kan inte föröka sig på trä. Våra träleksaker kommer från t.ex. gummiträ som givit all gummi de kan, eller från fruktträd som inte längre ger frukt. Sen blir träden ekoleksaker av klimatsmarta människor och oljas eller målas med garanterat giftfria naturliga färger och oljor. Spillet används ofta för att t.ex. värma fabriken.

Nallar och andra gosedjur

Våra mjuka leksaker är gjorda av ekologiskt odlade tyger. Den ekologiska bomullen innebär bland annat att inga kemikalier har använts i bomullsodlingen eller i tillverkningsprocessen. Kemikaler som annars kommer till skada både för barnen som leker och gosar, samt naturen som kemikalierna släpps ut i.

Vi är övertygade om att vi behöver ändra vårt sätt att konsumera för att få en hållbar framtid. Inte bara vad utan även hur mycket vi konsumerar. Visste du att fibrerna i bomullstyget som är ekologiskt framtaget är upp till tre gånger så långa som i tyget som är traditionellt framtaget? Längre fibrer ger tyget en betydligt längre hållbarhet och högre kvalitet. Därmed kan vi hålla konsumtionen nere och komma bort från slit-och-släng-samhället. Genom att handla ekologiska produkter belastar vi inte vår miljö mer än den klarar av.

Samarbetspartners

EkoLeko samarbetar med organisationer som arbetar för barns rättigheter och skänker årligen pengar eller leksaker till dem.

Bli inte förvånad om du får din sändning i återanvänt emballage eller kuvert som något företag slängt. Vi återanvänder så mycket vi kan och samarbetar med en lokal tryckare.